čula

Prolećni burger - zdrava užina

Za ukusnu popodnevnu užinu ili večeru spremljenu kod kuće, predlažemo kombinaciju burgera od ovsa, mlade zelene salate, sočnih rotkvica i kelerabe.

Recept je osmislila Lea Brumsakof iz poznatog berlinskog restorana Culinary Misfits ("kulinarske šeprtlje"). Kulinarski tim ovog restorana namenski koristi povrće koje je, zbog nepravilnog oblika, odbačeno iz supermarketa. Ono što je zaista važno nije oblik ili veličina povrća, nego njihov ukus. Pružajući drugu šansu ovom "odbačenom povrću", kuvari se bore protiv bacanja hrane.

Sastojci za dva burgera:

Sastojci za smesu:

- 50 g ovsenih pahuljica

- veza svežih začinskih trava (poput peršuna ili vlašca)

- jedno jaje

- prstohvat muskatnog oraščića

- prstohvat kima

- 5 supenih kašika maslinovog ulja

- prezle (po potrebi)

- so i biber

 

Sastojci koji vezuju smesu:

- 1 mala keleraba

- 2 supene kašike tahinija (pasta od susama)

- 1 supena kašika meda

- Pola soka organskog limuna

- 25 g seckanih lešnika

- šaka rotkvica

- nekoliko listova zelene salate

- 2 male integralne zemičke

Priprema:

Pomešajte, u velikoj činiji, pahuljice sa nešto manje od 100 ml vode. Dodajte sitno seckane začinske biljke, začine i jaje. Pomešajte i dodajte malo prezli ako je potrebno da smesa bude gušća.

Oljuštite kelerabe i isecite in na tanke trake. U posebnoj činiji pomešajte tahini, med, limunov sok, so i biber u sos. Dodajte malo rendane limunove kore ako želite. Prelijte ovom marinadom štapiće keleraba i pospite seckanim bademom.

Sada ispecite pljeskavice od ovsa. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju. Kašikom odvajajte smesu u dve veće ili četiri manje pljeskavice i spustite ih u tiganj. Pržite na srednje jakoj temperaturi oko četiri minuta sa svake strane.

U međuvremenu, iseckajte rotkvice na listiće i operite salatu. Aranžirajte burgere. Na dno jedne polovine zemičke stavite prvi sloj salate i rotkvica, na nju stavite toplu pljeskavicu, a na nju obilno dodajte štapiće kelerabe, i prekrijte sve drugom polovinom zemičke.